• Lou tian un plat naciounau de Prouvenço !

     LOU TIAN

     Tèste de Frédéric MISTRAL

     

    Fau pas èstre de Prouvènço pèr pas saupre ço qu’es un tian.

    Lou tian proupamen di es un grand plat de terro, gaire founs e forço large…

    Tout ço que l’on fai couire dins aquelo eisino (e, d’abitudo, couire au four) se noumo peréu tian.

    L’a lou tian d’espinarc, lou tian de coucourdo, lou tian de sardino,lou tian de merinjano, de poumo de terro, etc…

    Quand acò sort dóu four, es sauret coume l’or ; pèr n’en manja vous farias gàrri. …

     

    Le tian un plat national de Provence !

    LE TIAN

    Texte de Frédéric MISTRAL

     

    Il faut ne pas être de Provence pour ignorer ce qu’est un « tian ».

    Le « tian » proprement dit est un grand plat en terre cuite, peu profond et très large…

    Tout ce que l’on fait cuire dans cet ustensile ((et, habituellement, cuire au four) s’appelle aussi « tian ».

    Il y a le « tian »d’épinards, le « tian » de courges, le « tian » de sardines, le « tian » d’aubergines, de pommes de terre, etc…

    Au sortir du four, c’est blond comme de l’or, et pour en manger vous vous feriez rat....

     

     
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